nationaldag


Sveriges Nationaldag 6 juni

Sverige från sin bästa sida

Den 6 juni. I spirande grönska och oftast med bästa möjliga väder firas Sveriges Nationaldag. Kan det bli bättre? Sällan är väl vi svenskar lyckligare än i den ljuva tidiga sommaren.

Tillsammans med Träne-Djurröd församling firar vi i Djurröd denna dag.
Vi samlas i församlingshemmets trädgård för flagghissning, fanfar och sång av Nationalsången. Därefter går vi in i teaterns trädgård där det hålls friluftsgudtjänst där även kyrkokören och musiker deltar. Naturligtvis tar vi inget inträde denna dag.


Utställning med verk av Barbro Pergård
Den 19 juni i år skulle vår grundare Barbro Pergård ha fyllt 90 år. För att uppmärksamma detta så har vi en utställning i skolmuseet av verk som hon gjort.
Utställningen öppnas i samband med Nationaldagsfirandet och är öppen i samband med våra arrangemang under hela sommaren.


6 juni kl. 11:00


Jordgubbar hör sommaren till


Efter gudstjänsten bjuder Rickarums Bya Teater på kaffe och jordgubbsbakelse ute i trädgården. Vid regn hålls gudstjänsten i kyrkan och serveringen på verandan hos Rickarums Bya Teater.


Svenska flaggans dag och

Sveriges Nationaldag

Svenska flaggans dag firades första gången 1916. Att det blev just den 6 juni berodde till stor del på att man ville möjliggöra utomhusfirande.

De historika anknytningarna till detta datum är att Gustav Wasa valdes till Kung i Strängnäs 1523 och 1809 års regeringsform som antogs detta datum.

Den nuvarande regeringsformen och riksdagsordningen antogs av riksdagen första gången den 6 juni 1973.

Officiell Nationaldag blev det först 1983, innan dess hade Sverige ingen Nationaldag.

2005 blev Nationaldagen helgdag i Sverige